Islamic Widget

Blog ini masih dalam pembinaan.Harap maaf dengan kesulitan yang dihadapi.

Thursday, May 19, 2011

Aneka Resepi Tradisional

Mahukan aneka Resepi Tradisional. Silalah baca resepi di bawah yang telah di ciplak entah dari mana-mana...dah lupalah download kat mana...tapi format asalnya dalam pdf tapi dah tukar pada word.Itu semua tak penting....yang penting resepi ni memang tradisional dan dijamin halal....tambahan pula memang menjadiiiiii....kalau tak percaya cubalah sendiri ya....




DAGING CINCANG GORENG BERBENDIR

Bahan-bahannya:

4 ulas bawang putih

6 biji cili merah

6 biji bawang merah

2 camca teh belacan

4 camca besar minyak sayuran

250 gm daging cincang segar Australia

sebelah atas, Knuckle, mata sepeha

300 gm bendir

1 biji lada Benggala merah, dipotong halus

2 camca besar kicap cair

1 camca teh gula

Cara :

1. Tumbuk lumat bawang putih, cili merah, bawang merah dan belacan.

2. Panaskan minyak dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik baunya.

Masukkan daging cincang.

3. Masukkan bendir, lada benggala, kicap cair dan gula.

Goreng hingga sayuran-sayuran masak.
 DAGING GORENG MASAM MANIS

Bahan-bahan :

1/2 kilo daging ( potong nipis )

3 ulas bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

10 tangkai cili kering

2 batang serai

skit kicap, cili sos dan garam...

Cara:

Gaul daging ngan sedikit kunyit dan garam.

Goreng hingga daging empuk.

Bahan2 yg lain dikisar halus dan ditumis hinga naik baunye.

Masukkan kicap, sos dan akhir sekali daging yg siap di goreng. Hidang

HINAVA

Bahan-bahan -

1. ikan tenggiri fresh (atau baru jerr masuk peti ais)

2. air limau purut, limau kasturi pun orait jugak

3. belacan

4. hirisan nipis bawang merah dan bawang besar

5. hirisan nipis lada

6. hirisan nipis daun kesum

7. hirisan nipis bunga kantan

8. hirisan nipis daun saderi dan daun bawang

9. hirisan nipis halia

10. cili padi

Cara

1. gaul isi ikan mentah dengan semua bahan lainnya.

2. tambah gula dan garam secukup rasa.

3. masukkan peti ais lebih kurang 1 jam

RENDANG AYAM

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam atau lebih

6 bwg merah

3 bwg putih

3 serai

3 cm lengkuas

sedikit kunyit hidup

sedikit halia

2/3 sudu besar ketumbar

sedikit jintan

2 biji kelapa ( 1/4 dibuat kerisik, 3/4 santan pekat)

10 tangkai lada kering

daun kunyit atau daun limau purut

garam

gula

Cara:

ayam diperap ngan ketumbar, kunyit, bwg putih yg ditumbuk selama 1/2 jam @ lebih.

Pass tu.. goreng.. ketepikan.

lada kering, bahan rempah..ketumbar tu.., bwg semuanya dikisar sekali. Ops jgn kisar daun

kunyit laks.. heheh

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi sampai naik minyak dan wangi.. emmm..

Masukkan ayam. kacau sebentar.. masukkan santan pekat, kerisik,asam jawa kalau suka, gula

dan garam.

Nak kasi Pak Aji leh.. gak.. ikut suka..

Kacau perlahan sampai kering.

Bila dah agak pekat masukkan daun kunyit..

Kacau sampai naik minyak..

Boleh lah angkat

RENDANG PEDAS DAGING / AYAM

Bahan-Bahan

1 ekor ayam atau 1 kilo daging

5 ulas bawang merah - (di hiris halus)

2 ulas bawang putih -(dihiris)

3 batang serai - (dihiris)

halia sebesar ibu jari - (dihiris)

kunyit hidup sebesar jari kelingking - (dipecah)

cili kering sebanyak 20 keping - (blend le dulu)

2 biji kelapa (santan pekat)

Garam secukup rasa

Gula secubit

Cara:

Perah santan pekat dan masuk dalam kuali. Masukkan bawang merah, putih, halia, kunyit,

serai sekali.. masukkan juga garam dan gula kemudian tanak dengan api sederhana..

Masukkan cili kering sebanyak 20 keping (blend le dulu) ke dalam ramuan-ramuan tersebut.

Bila mengelegak, masukkan ayam dan masukkan sikit santan cair..Kacau sekali sekala sampai

kering...Lepas tu hidang sama lemang atau ketupat pulut atau makan dengan nasi..

RENDANG PUCUK UBI

Bahan-bahan

Pucuk ubi

ikan bilis

santan

cili api

garam

kunyit

Cara-caranya:

Pucuk ubi tue rendam ngan air panas dan garam..nak kurangkan pahitnyerr

Pucuk ubi tue rendamkan ngan air garam..pastu goreng tanpe minyak dulu supaya layur..

didihkan santan..masukkan kunyit cili api dan bile dah mendidih masukkan pucuk ubi..pastu

masukkan ikan bilis..kacau..sampai kuah tue mengering..jalan berenti mengacau..nanti hangus

lak.. bile dah nak hampir kering kuah tue..letak garam..jangan mbanyak sangat sebab nanti

masin lak bile dah kering kuah...

bile kuah dah kering..tutup api..

RENDANG SPESEL

Bahan-bahan:

ayam

rempah kari

kerisik

santan pekat

serai,halia, bawang putih, bawang merah..

garam secukup rasa.

Cara:

1)panaskan minyak

2)tumiskan bawang,serai,halia yg dah ditumbuk.

3)tumis

4)masukkan serbuk kari ngan kerisik yg dah dicairkan and tumis sampai pecah minyak..

5)bila dah naik minyak masukkan santan pekat and ayam sekali sampai pecah minyak..

6)masukkan garam secukup rasa..

7)tunggu sampai ayam empuk....

RENDANG TOK

Bahan-Bahan :

1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul

3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.

3 sm halia

2 sm lengkuas - dikisar hingga halus.

3 batang serai dimesin

30 sen cili kering

300 gm bawang merah

4 ulas bawang putih

2 kuntum bunga lawang

2 sm kulit kayu manis

2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tampa minyak.

1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus

Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.

Sekeping gula melaka kecil.

Garam secukup rasa.

Cara.

Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk

besar.

Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian

masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil besama

daging. Biarkan mendidih.

Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan

kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering.

Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih.

Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salat dan

cabai masak.

SAMBAL TUMIS

Bahan-Bahan

ikan bilis 2 genggam

bawang merah 10 biji (lagi banyak lagi bagus)***Bawang mahal weh

bawang putih 2 biji

cili kering 10 biji (di blend)

asam gelugor

belacan

garam dan gula secukup rase...

Cara:

ikan bilis digoreng terlebih dahulu..dan ketepikan dulu..

bawang di tumbuk..lagi sedap...

cili di blend bersama belacan...

mula2 tumis bawang..dgn minyak yg panas..sehingga bawang bertukar warna jadi

kekuningan..

pastu..masukkan cili kering yg di blend....

masukkan asam gelugor, then masukkan gula..dan garam secukupnya..

apabila cili menjadi garing dan pekat...masukkan ikan bilis yg telah digoreng

Setelah selesai api dipadam...

TAUHU SUMBAT

Bahan-bahan

5 kpg tahu (belah dua & goreng) - (asingkan 2 kpg isi tahu)

isi ikan kembung yg dah direbus - (ikan lain pun boleh)

2 biji telur (pukul)

daun kucai (potong-potong)

lada hitam (tumbuk)

garam & serbuk perasa

minyak utk menggoreng

Cara

1. gaul isi tahu dan semua bahan.

2. sumbat bahan dlm tahu.

3. celup tahu dlm telur dan goreng

Tom Yam

Bahan-Bahan

bawang merah,putih,besar

cili boh atau cili kisar

ayam/daging

sayur-sayuran ikut suka(carrot,cauliflower etc...)

paste tomyam

sikit asam keping

serai

air

asam jawa..

Cara

Tumiskan bawang putih dan merah samapai garing...

Pastu masukkan cili boh atau cili kering mengikut kadar kepedasan yang suka laa..

Bila dah garing tue ..masukkan bawang besar lak..bawang begar tie potong 4 tau..

Bile bawang tue dah agak layu ..masukkan paste tomyam..goreng sampai garing..jangan

hangus lak..

Mase nie masuukan ayam ker daging ker sotong ker..aper-aper la haiwan yang korang nak..

agak-agak haiwan tue dah separuh masak, masukkan serai ..ketuk dulu serai tue supaya

wangi skitt.., kemudian masukkan lah air ikut banyak maner nak air..

Bile dah menggelegak tue masukkan sayur-sayuran ..pastu masukkan asam keping supaya

masam..raselah mase tue kalau kurang masam tambahkan asam keping atau pun asam jawa..

Kalau kurang perisa tambah lah paste tomyam tue lagik..lagi banyak paste lagi sedap lah..

Sesape yang suke pedas lagi boleh lah potong cili api untuk pedaskan lagi..

Sebagai penutup jangan lak lupe letak garam..

Sesape yang suka ajinomoto tue campurlah skitt...

UDANG GALAH MASAK SARI MANIS

Bahan-Bahan :

10 ekor udang galah (cuci bersih keringkan)

5 biji cili merah

5 biji cili hijau

2 tomato merah

2 biji bawang besar

2 biji limau kasturi diambil airnya.

2 tomato hijau

secawan minyak masak

garam secukup rasa

Cara

Udang digaul dengan air limau dan garam, cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang dihiris

tomato dibelah empat, panaskan minyak masukkan udang,

Setelah masak angkatlah udang.

Tumis bawang besar, agak masak kemudian masukan cili ditumbuk, gaul rata dengan api

sederhana.

Apabila berminyak masukan udang yang sudah digoreng tadi. Gaul rata sebelum diangkat

masukkan tomato dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment